Wederzijds vertrouwen

Dit is mijn eerste blog. Het was een uitdaging voor mij om deze te schrijven. Ik wil graag een praktijk verhaal met jullie delen. Ik vind het zo mooi als ik wederzijds vertrouwen zie groeien tussen kind en ouder. Lees je mee?

Wederzijds vertrouwen in de praktijk

De ouders hebben hun kinderen opgetild en dansen met hun over het gras, ouders en kinderen kijken blij naar elkaar en ik kan zien dat ze er plezier in hebben. Als de muziek stopt, vraag ik de ouders een “glijbaan” te maken door hun ene been een stap vooruit te zetten en hun kind vanaf hun borst naar beneden te laten glijden terwijl ze hun hand onder de billen van het kind houden en zo hun kind naar beneden geleiden, tot het kind buiten de reikwijdte van de hand/arm van de ouders komt, waarna de hand van de ouder de rug van het kind ondersteund en het laatste stukje alleen glijd. Ouders en kinderen vinden de glijbaan oefening ‘een beetje eng’ als ze hem voor de eerste keer doen, wat ik heel goed begrijp. Het is voor mij vergelijkbaar als het schrijven van mijn eerste blog. Best spannend. Ouders zijn bang om hun kind van grote hoogte (lichaamslengte van de ouder) te laten ‘vallen’. Die angst voelt hun kind aan en wordt hij/zij wordt gespannen. Door de glijbaan steeds samen te proberen groeit het gevoel van ‘het is veilig’, ontspannen de ouder en hun kind en groeit en wederzijds vertrouwen en het plezier in de oefening. Wat er dan gebeurt is dat het kind steeds weer en weer de glijbaan wil doen. ????

Wil je de glijbaan oefening ook eens thuis proberen?

Ga dan op een kleed, mat of buiten in het gras of zand staan en til je kind met twee handen op onder zijn schouderbladen, plaats een hand onder de billen van je kind, de andere hand ondersteund lichtjes de rug, zet een stap naar voren met één been en leun op je achterste been. Geleid je kind voorzichtig naar beneden en laat de zwaarte kracht je daarbij helpen. Schud een beetje met je middel zodat je kind makkelijker glijd en als je kind te laag is om je hand bij de billen te houden, laat je hem over de rug van je kind glijden tot het kind het laatste stukje zichzelf opvangt op de grond.
Ga samen met je kind op onderzoek uit hoeveel begeleiding hij/zij echt nodig heeft om zelfstandig beneden te komen. Kijk eens of je dat kan voelen aan de signalen van zijn/haar lichaam.

Succes en veel plezier samen!

Geplaatst in Praktijkverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

In het Archief